Bij pleegzorg wordt de zorg van de ouder(s) tijdelijk/langdurig wordt overgenomen door een pleeggezin. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. In een crisissituatie kan een kind voor maximaal 4 weken door pleegouders worden opgevangen. Tijdens de crisisopvang wordt bekeken welke oplossing op lange duur het beste is: terugkeer naar huis of langere opname in een pleeggezin of bij een instantie.

Bij dagpleegzorg wordt een kind een deel van de week opgevangen. Het kind slaapt thuis. Bij vakantiepleegzorg of weekendpleegzorg wordt het kind 1 of meer weekenden per maand of tijdens 1 of meerdere vakanties in een pleeggezin opgenomen. Bij langdurige pleegzorg verblijft een kind voor bepaalde of onbepaalde tijd bij een pleeggezin.

Een kind kan ook in een open of gesloten pleegzorginstelling worden geplaatst. In dat geval wordt de zorg van de ouder(s) niet overgenomen door een pleeggezin, maar door een pleegzorginstelling. In het geval er sprake is van een kind met ernstige gedragsproblemen kan een uithuisplaatsing in een gesloten instelling worden opgelegd.

Een uithuisplaatsing kan alleen worden opgelegd na indicatie van Bureau Jeugdzorg en pas nadat er een zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden naar de situatie in het gezin en met alle betrokken personen is gezocht naar de meest passende oplossing.

Het uitgangspunt is dat de uithuisplaatsing in overleg met de ouder(s) vrijwillig plaatsvindt. In dat geval hoeft er geen kinderrechter aan te pas te komen. In het geval de ouder(s) niet instemt met de uithuisplaatsing, en de situatie na onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming als onveilig wordt beschouwd, is ook gedwongen uithuisplaatsing mogelijk.